**Téli Horgászat: Békés Halakra Vadászva a Havas Tájban** Ahogy a tél beköszönt, a természet egy varázslatos, hóborította tájjá változik. A fák ágait vastag hótakaró borítja, a víz felszínén pedig jéghártya képződik. A horgászok számára ez az időszak kül

Sokan úgy vélik, hogy a téli hónapok nem ideálisak a pontyozásra és keszegezésre. A hideg víz hatására a békés halak anyagcseréje jelentősen lelassul, és a halak csoportosan elvonulnak, így kevésbé aktívak és étvágytalanok. Bár valóban nem a tél a legkedvezőbb időszak a pontyhorgászathoz, mégis lehetséges, hogy télen is sikeresen fogjunk pontyot vagy keszeget. Érdemes figyelembe venni néhány tippet: a téli horgászat különösen izgalmas lehet a békés halakra, főként februártól, amikor a rablóhalakra vonatkozó tilalom elkezdődik, és a békés halak aktívabbá válhatnak. Érdemes kísérletezni a megfelelő csalikkal és technikákkal, hiszen a téli horgászat különleges élményeket tartogathat.
Néhány éve már, hogy mindig magammal hozok néhány csomag őrölt fahéjat, amelyet szívesen keverek az etető anyagba. Az eddigi tapasztalataim szerint ez a fűszer bármilyen drága íz- és illatfokozónál hatékonyabb lehet.
Fedezd fel a téli horgászás izgalmait békés halak után! Van kérdésed ezzel kapcsolatban? Ne habozz, fordulj hozzánk bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, és mi ingyenesen, gyorsan válaszolunk neked!
Télvíz idején, tapasztalataim szerint, az élőcsalik, mint a csonti és giliszta, valamint a fehér vagy sárga színű pelletek igazán hatékonyak. Ekkor a hideg víz átlátszóbbá válik, ami miatt a pontyok gyorsabban kiszúrják ezeket a színeket. Az idei első fogásaimnál egy apró horogra fűzött gilisztát használtam, amelyet egy fokhagymás ízesítésű fehér golyócskával kombináltam. Ez a párosítás igazán eredményesnek bizonyult!
Sokan különböző időpontokat ajánlanak a téli horgászásra, ám ezek az ajánlások gyakran nem különböznek a nyári időszakra javasolt korai reggeli vagy késő délutáni óráktól. A Balatonon népszerű kifejezés a halfogás legideálisabb időszakára a "fényváltozás". De mit is jelent ez pontosan? A fényváltozás a fény színének és intenzitásának változását foglalja magában, amely lehet hirtelen és átmeneti, vagy akár tartós is.
Zárásként ejtsünk néhány szót az etetés témájáról. Ebben a kérdésben is megoszlanak a nézetek, hiszen sokan úgy vélik, hogy télen...
felesleges etetni, hisz a halak nem esznek (persze, ha így lenne minek is mennénk ki a hidegben
Pontyozni? Igen, érdemes előkészülni! Az úgynevezett előetetés különösen hasznos, amikor előző este kimegyünk, és a horgászhelyet előre befüstöljük. Ilyenkor szórjunk be egy egész doboz konzervkukoricát, vagy akár egy fél zacskó fagyasztott morzsolt kukoricát is a vízbe. Március végén én is így tettem, és másnap délelőtt, a spiccbottal és 12-es zsinórral, egy szem kukoricával a snecizős horgon 6 kilós bodorkát fogtam mindössze 3 és fél óra alatt. És tudjátok, ahol a bodorka megjelenik, ott a ponty sem marad sokáig távol. Pontosan így történt az én esetemben is!
Azt javaslom, hogy ne habozzunk hideg vízben is nekivágni a keszegezésnek vagy pontyozásnak! Kívánom a kollégáimnak, hogy a horgászat során mindenképpen GÖRBÜLJÖN a spicc!
A legutóbbi blogban leírtam a medvehagyma krémleves elkészítési módját, most a kedvenc
Itt egy különleges változat a medvehagymás krumplis pogácsa receptjére, melyet Párom, Ildikó kedves módján készít el. Az alapja a tökéletes tészta, melyhez először 5 dkg élesztőt felfuttatunk 1 dl langyos, cukros tejben. Ezután 50 dkg lisztet és 25 dkg vajat összemorzsolunk egy tálban, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Ezt követően 2 tojássárgáját, 1 dl tejfölt és 1 csapott evőkanál sót is belekeverünk. Kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva fél órát pihentetjük, hogy jól megkeleszthessük. Míg a tészta pihen, a friss medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk. A felét eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, melyhez 5 dkg reszelt sajtot is adunk. Ezt követően feltekerjük a tésztát, letakarjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezt a rétegezési folyamatot ismételjük meg, hogy a pogácsa íze igazán gazdag legyen. Miután a tészta másodszor is pihent, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd óvatosan berácsozzuk a tetejét egy késsel. Végül kiszaggatjuk a pogácsákat, és 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg szépen aranybarnára pirulnak. Kész is a finom, fűszeres medvehagymás krumplis pogácsa! Jó étvágyat kívánok hozzá!