Rekordmagas szintekre szöktek a húsárak – milyen trendek és változások várhatók a közeljövőben?


Szeptember hónap során mérséklődött az élelmiszerek globális piaci ára – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteken nyilvánosságra hozott statisztikáiból.

Szeptember hónapban a globális élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 128,8 pontra csökkent, ami az előző havi 129,7 ponthoz képest egy mérséklődést jelez. Érdemes megjegyezni, hogy a szeptemberi adat 3,4 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttihez képest, ugyanakkor 19,6 százalékkal elmarad a 2022 márciusában elért rekordtól.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelmi súlyozású mutató, amely az öt legjelentősebb élelmiszer-alapanyagra - köztük növényi olajokra, gabonafélékre, húsokra, tejtermékekre és cukorra - vonatkozó nemzetközi piaci árakat figyeli.

Szeptemberben a FAO gabonaárindex átlagos értéke 105,0 pontot mutatott, ami 0,6 ponttal (0,6 százalékkal) alacsonyabb az előző hónaphoz képest, és 8,5 ponttal (7,5 százalékkal) marad el a tavalyi azonos időszaktól. Érdekes módon, az árpa és a cirok globális exportárai emelkedtek, míg a kukorica, rizs és búza ára csökkenést mutatott.

Szeptemberben a növényiolaj-árindex átlagosan 167,9 pontra csökkent, ami 1,2 ponttal (0,7 százalékkal) kevesebb az előző havi szintnél. Az árindex csökkenése elsősorban a pálma- és szójaolaj árazásának gyengüléséből adódott, amely jelentősen ellensúlyozta a napraforgó- és repceolaj áremelkedését.

Az indexemelkedés a szarvasmarha- és juhhús világpiaci árának emelkedését tükrözte, míg a sertés- és baromfihús ára nagyjából változatlan volt - fotó: pexels.com

A FAO húsárindexe rekordszintre emelkedett szeptemberben: a mutató átlagosan 127,8 pont volt, 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) magasabb, mint augusztusban és 7,9 ponttal (6,6 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál.

Az indexemelkedés a szarvasmarha- és juhhús világpiaci árának emelkedését tükrözte, míg a sertés- és baromfihús ára nagyjából változatlan volt az előző havihoz képest. A szarvasmarhahús ára rekordszintre emelkedett az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható erős kereslet hatására.

Szeptember hónapban a tejtermékek árindexe átlagosan 148,3 pontot ért el, ami 2,6 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor, ha a tavalyi szeptemberhez viszonyítunk, akkor közel 9 százalékos emelkedést tapasztalhatunk. Érdekes módon a tejpor, a vaj és a sajt ára is csökkenést mutatott az utóbbi időszakban.

A FAO cukorárindexe átlagosan 99,4 pont, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb volt szeptemberben, ez 4,2 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb az előző havihoz képest és 26,9 ponttal (21,3 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értéktől. Az indexcsökkenést elsősorban a vártnál magasabb brazil cukortermelés okozta.

Természetesen! Íme egy egyedi megfogalmazás: Eredet: MTI Ha szeretnéd, hogy más információt is átkonvertáljak, csak szólj!

Indexkép: shutterstock.com A szöveg egyedi változata: Képforrás: shutterstock.com

Related posts