Hétvégén izgalmas eseményre készülhetünk Nagyszebenben, ahol megrendezésre kerülnek a Hungarikum Napok. Az erdélyi városban a magyar kulturális örökség sokszínűsége és gazdagsága kerül reflektorfénybe.

Ezen a hétvégén, július 4. és 6. között kerül megrendezésre a 16. Hungarikum Napok Nagyszebenben, az Astra falumúzeum varázslatos területén. Ez a rendezvény különösen fontos a magyarság számára, hiszen a szórványnak számító erdélyi nagyvárosban három napon át a magyar népi kultúra, hagyományok és gasztronómia fog dominálni. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy mélyebben megismerjék és átéljék a magyar örökség gazdagságát és sokszínűségét.
A szervező Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete által közzétett program szerint a háromnapos rendezvényen őstermelők és kézművesek vására, mesterségbemutatók, néptánc- és népzenei előadások, koncertek várják a látogatókat.
A szabadtéri fesztiválra évről évre számos látogató érkezik, akik kíváncsian várják a különleges programokat. Idén öt különböző országból és 17 településről érkeznek főzőcsapatok és vendégek, hogy együtt ünnepeljék a gasztronómia szépségeit. A rendezvény során a látogatók hagyományos finomságokat és italokat kóstolhatnak, köztük a népszerű halászlevet is, amely minden évben nagy sikert arat. Érdemes ellátogatni, hiszen egy felejthetetlen kulináris élmény vár mindenkire!
A gyerekek számára különleges programokkal készülnek, ahol jurtaépítés, kézműves foglalkozások és íjászat várja őket. Emellett izgalmas huszárfelvonulás és előadás is színesíti a programot!
A 16. Hungarikum Napok megnyitó ünnepsége péntek délben veszi kezdetét, ahol az Őstermelők és kézművesek varázslatos utcájába, valamint a Gasztró térre várják az érdeklődőket. Az esemény kulturális színfoltját a Szászcsávási Zenekar szolgáltatja, akik a magyar és cigány népzene gazdag világába kalauzolják a közönséget. Ezt követően a Góbé Zenekar lép színpadra, akik a népdalok hagyományait modern hangzásokkal és a környező népek zenei elemeivel ötvözik, ezzel felejthetetlen élményt nyújtva a résztvevőknek.
Szombaton kerül megrendezésre a fesztivál legfőbb eseménye, a várva várt főzőverseny, ahol több mint 30 csapat mérheti össze tudását öt különböző országból érkezve, 17 különböző település képviseletében. A résztvevők a bográcsgulyás és más hagyományos magyar ételek elkészítésében próbálnak szerencsét, és nemcsak a zsűri, hanem a nagyközönség is lehetőséget kap arra, hogy megkóstolja a versenyzők remekműveit.
A kulturális, zenés programokat a Borozó Zenekar és Boros Emese fellépése nyitja meg, aki a Csombordi Pipacs Néptánccsoport vezetőjeként Nagyenyed környéki táncokat és népdalokat is bemutat csapatával. Fellép még a sepsiszentgyörgyi Day By Day és a medgyesi Dinamic Zenekar magyar rockzene-feldolgozásokkal. (MTI)
A nagyszebeni fesztivál utolsó napján, vasárnap, a zsűri séfjei és vendégeik egy különleges utazásra hívják a résztvevőket a magyar konyha ínycsiklandó világába. Idén a fő attrakció a halászlé, amely a Duna, a Tisza és az erdélyi hagyományok gazdag ízvilágát ötvözi. Az esemény során a látogatók felfedezhetik a különböző regionális változatokat, miközben a séfek bemutatják a magyar gasztronómia sokszínűségét és élvezeti értékét.
A kulturális események sorát a helyi tehetségek, a Nagyszebeni Citeracsoport és a Nagyszebeni Tánccsoport előadásai nyitják meg, ami igazán különleges élményt ígér. Ezt követően a brassói Mátka Néptánccsoport varázsol el minket bonchidai táncaikkal, bemutatva a helyi hagyományok gazdagságát. A program folytatásaként Ábrahám Judit és Bodor Eszter elbűvölő moldvai csángó énekeket adnak elő, amelyeket a közönség is élvezettel hallgat. A fellépések után pedig lehetőség nyílik egy moldvai táncházra, ahol mindenki részt vehet a tánc örömében.