Élvezd a Balaton partján a gasztronómia csúcsait – Zala is beszáll, hogy eldöntse, mi legyen a tó legizgalmasabb strandétele!


Zalából két igazán különleges hely képviseli magát a nyár legizgalmasabb gasztroversenyén. Az Év Strandétele döntőjében a gyenesdiási Mónisüti és a balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztró is ott van, így a zalai part is komoly szereplővé válik abban a versengésben, hogy kié lesz a Balaton legvonzóbb strandétele.

Továbbra is teljes gőzzel robog a balatoni strandgasztronómia, és idén is elképesztő izgalmakat tartogat az Év Strandétele verseny! A Balatoni Kör által szervezett megmérettetésre közel húsz hely nevezett, összesen 36 különleges, kreatív és egészséges étellel - a döntő mezőnye pedig már meg is van. És van okunk az örömre: két zalai hely is bejutott a fináléba, méghozzá nem is akármilyen fogásokkal!

A balatoni Beach Food esemény évről évre egyre magasabbra teszi a lécet, és idén is lenyűgöző teljesítménnyel rukkolt elő a mezőny. Kardos Gábor, a verseny megálmodója hangsúlyozta, hogy a döntősök listája világosan tükrözi: a minőség már nem csupán egy kivételes jelenség, hanem elvárás a tóparti strandbüfék és éttermek világában. A zsűri kizárólag a valóban kiemelkedő, kreatív megoldásokat engedte tovább, amelyek friss színt hoznak a strandételek palettájába - és Zala is méltán képviseltette magát ebben az izgalmas versenyben.

Zalai sikerek: Mónisüti és Kicsi Csóka a legjobbak között az Év Strandétele versenyen

Gyenesdiás ékköve, a Mónisüti, a Granola Optimisttel képviseli a település büszkeségét a döntőben. Ez a reggeli nem csupán tápláló és esztétikus, hanem remekül harmonizál a modern Beach Food filozófiával: helyi összetevők, tudatos táplálkozás és egy csipetnyi kreativitás jellemzi.

Balatongyörök gasztronómiai színpadán a Kicsi Csóka Bisztró is brillírozott, nem véletlenül. A zsűrit egy igazán merész és figyelemfelkeltő fogással varázsolták el: bivalytatár, velős csont csónakban, burgonya gratin – ez nem csupán egy ízbomba, hanem egy igazi gourmet kaland, mely a strand homokján élvezhető. Az étel minden falatja egy újabb felfedezés, amely a nyári élményeket és ízeket egyesíti egy különleges tálalásban.

Akik még versenyben vannak

Természetesen nemcsak Zala tette oda magát. A döntő mezőnyébe került például a Pizza Sztori Balatonmáriafürdőről (Harcsa Supplí), a Bl Yachtclub Balatonlelléről (rántott kolbász és tofu Bao), vagy épp a Club Tihany Beach Grill, akik egy igazi fine dining remekművel rukkoltak elő (Mogyorós ropogós pisztráng "tökfőzelék", currys barack, csíkos lángossal). A Julcsi Kalácsoda (Sós-sajtos BBQ húsos kürtős coleslow-val és Aranygaluskalács), a Lángos World (Lángos-evezős pisztráng csónak és Lángos-evezős Cseng Curry csirkés csónak), a Szevasztok Bisztró (Faszénen sült tokhal ratatouille) és a Fogas Bisztró (Harcsa Csevap, Rántott tej)is bekerült a legjobbak közé.

Related posts