Az élelmiszeripar folyamatosan változó kihívásaihoz való alkalmazkodás, valamint az automatizálási szakértők szerepe a gyártási folyamatokban kulcsfontosságú. A hatékony termelés érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalatok integrálják a legújabb technoló

Az automatizálás fokozódásával párhuzamosan a termelékenység is jelentős mértékben emelkedik.
A robotika, és azon belül a Cobot technológiája nagy hatással lehet az elkövetkező években arra, hogy az élelmiszeripari-vásárlóink elérhessék a vágyott termelékenységi szintet.
Miért számít az SMC a területének valódi specialistájának? Mert csapatunk szenvedéllyel és elkötelezettséggel dolgozik a robotos megoldások innovációján, miközben kiemelkedő partneri kapcsolataink révén még erősebbé válunk. Rendkívüli szaktudással bírunk a különféle megfogási technikák terén – legyen az pneumatikus, elektromos vagy mágneses – és széleskörű "plug and play" megfogók fejlesztésében is jeleskedünk, különböző Cobot beszállítók, mint például az Universal Robots, számára. Vezeték nélküli technológiánk nem csupán innovatív, hanem alapvető szerepet játszik robotos megoldásainkban; a megfogók Wi-Fi-n keresztüli kommunikációja és a vezetékek elhagyása lehetővé teszi a gyors és egyszerű telepítést.
Az élelmiszeriparban felmerülő egyéb feladatokat számos szabványos automatizált gép is hatékonyan elvégezheti, mint például a raklapok adagolása, a termékek orientálása, az adagolási feladatok, vagy éppen a pick-and-place műveletek. Ez hangsúlyozza, hogy az automatizálási szolgáltatók és a gépgyártók közötti szoros együttműködés elengedhetetlen a hagyományosan manuálisan végzett feladatok automatizálásához. A gépek sokoldalú alkalmazhatósága szintén kulcsfontosságú tényező. Gondoljunk csak az adagolásra: ha különböző adagolási igények merülnek fel egy gyártósoron, elengedhetetlen a rugalmasság, amely lehetővé teszi, hogy az egyik csokoládés kekszhez eltérő formát alakítsunk ki, mint a másikhoz. Ezen kívül, nem ritka, hogy ugyanannak a terméknek eltérő jellemzői vannak a különböző országokban. A folyamatok optimalizálása és a rugalmasság növelése érdekében az automatizált gépeket gyakran ellátják Cobot (kooperatív robot) és Vision rendszerekkel. Ezek a fejlett technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyártási folyamatok még hatékonyabbá váljanak.
A következő lépcsőfok az intelligens technológiák integrálása az automatizálási folyamatokba. Az egyedi termékek iránti kereslet növekedése olyan rugalmas, hatékony és okos gyártási megoldásokat kíván, amelyek képesek gyorsan alkalmazkodni a piaci változásokhoz. A gépeknek egyidejűleg kell biztosítaniuk a rugalmasságot és a gyors formátumváltást, miközben fenntartják a magas ciklusszámot és az alacsony életciklus-költségeket. A digitalizáció és az Ipar 4.0 forradalma jelentősen megkönnyíti a gyártási folyamatok közötti átmeneteket, és javítja a gyár teljes működési hatékonyságát. Az okos automatizálás emellett nagyobb rugalmasságot biztosít a gépek beállításainak kezelésében is.
Az SMC kínálatában már megtalálhatóak az IO-Linkhez és a terepi buszrendszerekhez csatlakoztatható eszközök, amelyekkel kinyerhető a gyártásból az összes lényeges információ. Az SMC IO-Link érzékelők, az IO-Link master és az IO-Link végrehajtók csak néhány példa az SMC okos eszközeiből, amik segíthetnek. Az SMC szakértői csapatának fő célja az Ipar 4.0 irányvonal fejlesztése.
Az élelmiszergyárak energiaigényesek, a feldolgozóipar teljes energiafogyasztásának 19 % -át teszik ki. Az energiahatékonyság növelése nemcsak a költségeket, hanem ezt követően a karbon lábnyomot is csökkenti, amely az élelmiszergyárak - ahol a pneumatika a teljes energiafogyasztás 20 %-át teszi ki - legfontosabb céljai között szerepel. Ennek fényében az energiahatékonyság növelése azt is jelenti, hogy meg kell határozni hol, és hogyan kerül az energia felhasználásra. Ennek érdekében az SMC gyártósori auditokat végez, és részletes jelentést készít mérésekkel, adatokkal és képekkel, valamint meghatározza az optimalizálást segítő összes javító, korrekciós intézkedést, beleértve azt is, hogy mennyi pénzt lehet mindezzel megtakarítani, és mekkora beruházásra van szükség az egyes hozzáadott értékű célok eléréséhez.
A fejlesztési költségek változhatnak, de a befektetés megtérülése gyakran rövid idejű. A javasolt fejlesztésre példa az egyszerű termékoptimalizálás, mint amikor jelző LED-ek mutatják a berendezés túlerőltetettségét és a probléma miatti túlzott energiafogyasztását. A leggyakoribb probléma általában a légszivárgás, amely túlzott energiafogyasztáshoz vezet, amire az SMC sokféle megoldást kínál: állapotfigyelő eszközök, amelyek például az áramlási sebességről és a nyomásról adnak információt, az automatikus szivárgásérzékelő rendszer (ALDS), amely szinte valós idejű szivárgás-figyelést tesznek lehetővé, és egy VEX készenléti szelep, amely csökkenti a levegőfogyasztást a rövid megállásoknál, vagy a hosszúaknál ki is kapcsol.
Fontos megjegyezni, hogy ebben a témában hatalmas mennyiségű adatot, szakértelmet és know-how-t halmoztunk fel, mivel világszerte számos ügyfelünknél végeztük el ezt a típusú auditot, és hoztunk létre egy belső tudásanyagot kezelő rendszert (Improvement Activity Reports). Ennek a szakértelemnek és tudásmenedzsment rendszernek köszönhetően fordulhatunk a gépgyártókhoz hozzáadott érték optimalizálással. Ez lehet egy egyszerű javaslat is, például a pneumatikus alkatrész méretének meghatározása, vagy megjelenhet az energiahatékony automatizálási feladatokat javasló gyártósor közös mérnöki tervezésben, vagy a legmegfelelőbb technológia - elektromos hajtás vagy pneumatika - alkalmazására adott javaslatban.
Az energiahatékonyság alapja a termékek tervezése és kivitelezése. Az SMC elkötelezett amellett, hogy innovatív, könnyű és kompakt megoldásokat kínáljon, amelyek jelentősen hozzájárulnak a sűrített levegő felhasználásának optimalizálásához. Különösen a mozgó alkatrészek, mint például a megfogók és végrehajtók esetében, ez a megközelítés kiemelkedő fontossággal bír. Az energiatakarékos áramkörök alkalmazása nem csupán a működési költségeket csökkenti, hanem a CO2-kibocsátás mérséklésében is jelentős szerepet játszik.
Egy jó hírű automatizálási szakembernek mindig reálisan, a gépgyártókkal együttműködve kell megközelítenie a problémát a biztonsági funkciók megvalósításához, hogy így segítse a végfelhasználókat. A megfelelően megtervezett termékek és az ISO 13849 szerint jóváhagyott működtető szelepek központi szerepet játszanak az általános biztonság kialakításában, különös tekintettel a gép vezérlésére. Állandó előírás, hogy minősített működtető komponensek (VOC) és termék adatok (ide számít az SMC ingyenes SISTEMA könyvtára) legyenek használva a biztonsági irányító berendezések építésekor.
A fokozott biztonsági előírások teljesítése érdekében az SMC redundáns szelepeket kínál, amelyek lehetővé teszik a gép leállításakor a levegő hatékony szellőztetését.
Habár a higiénia mindig is az élelmiszeripar központjában állt, a COVID-19 még fontosabbá tette ezt a kérdéskört. Mind a gépépítőknek, mind az élelmiszergyáraknak is olyan megoldásokra van szükségük, amik egyszerűen tisztíthatók és csökkentik az esélyét az esetleges szennyeződésnek. Míg az egyedi kialakítások és anyagok gyakran drágábbak, mint a standard megoldások, a megfelelő higiénia biztosításának elmulasztásának jóval nagyobb lehet az ára. Ahhoz, hogy a gépgyártók gyakorlati segítséget kapjanak, olyan beszállítót kell választaniuk, aki higiéniai minősítéssel rendelkező termékeket kínál, mint például levegő-előkészítő berendezéseket, végrehajtókat, mágnesszelepeket és csatlakozókat. A legfontosabb tényezők, amelyekre figyelni kell, hogy az alkatrészek rozsdamentes acélt tartalmazzanak a korrózió elkerülése érdekében; zsírok (víz- és vegyszerekkel szemben ellenállóak), amelyek megfelelnek az FDA szabványainak; valamint a lézerrel jelölt, nem címkézett alkatrészek, és az ISO szabványok szerint kezelt levegőminőség.
Egy másik fontos szempont, hogy a releváns higiéniai szabványok megértése és a közöttük való eligibilitás valóban kihívást jelent, hiszen rendkívül sokféle élelmiszergyártó üzem működik. Emellett az élelmiszeriparnak nemcsak a hagyományos előírásoknak kell megfelelnie, hanem a COVID-19 miatt bevezetett speciális higiéniai követelményeknek is, amelyek országonként változnak. Az SMC abban segít az ügyfeleknek, hogy átlássák a vonatkozó szabványokat, azok alkalmazását és előrehaladásukat, köszönhetően a különböző szervezetekben, mint például az EHEDG (Európai Higiéniai Mérnöki és Tervező Csoport), való tagságának. Ennek révén az SMC képes folyamatosan lépést tartani a globális szabványokkal.
Más témakör, hogy a standard termékek alkalmazására is gyakran van szükség. Az SMC kínálja ezt a szolgáltatás, képes támogatni az ügyfeleket abban, hogy megértsék, mely szabványoknak kell megfelelniük, és hogyan kell megvalósítaniuk azokat.
Összefoglalva elmondható, hogy a termékek és az automatizálási szakértelem nem elegendő az élelmiszeripar számos kihívásának való megfeleléshez. A végfelhasználóink megismerése és a velük való szoros együttműködés az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk a gyártósor legjobb működését, és elérjük a költség- és energiacsökkentést, az élelmiszeripar szigorú szabályainak betartása mellet. Ez az SMC küldetése.