Az agrárium jövője: egyre növekvő érdeklődés az agrárszakok iránt – Magyar Mezőgazdaság Az agrárium jövője egyre biztatóbbnak tűnik, hiszen a fiatalok körében folyamatosan nő az agrárszakok iránti lelkesedés. A mezőgazdaság iránti elköteleződés nem csupá

Nyilvánosan elérhetővé váltak a 2025 szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárai. A mezőgazdasági szakok iránti érdeklődés továbbra is fokozódik: az őszi félévben 3548 új hallgató kezdheti meg tanulmányait – tájékoztatta a nyilvánosságot Nagy István agrárminiszter.
Nagy István kiemelte, 2020 óta dinamikusan nő azon fiatalok száma, akik az agráriumban képzelik el jövőjüket. Míg 2020-ban 2535 diák nyert felvételt valamely agrárfelsőoktatási szakra, idén ez a szám már 3548-ra emelkedett. 2025-ben 12 hazai egyetem indít agrárszakokat, országszerte.
A legtöbb, összesen 1648 jelentkező a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemen kezdheti meg tanulmányait, de nagy népszerűségnek örvend a Debreceni Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által kínált képzési paletta is. Államilag finanszírozott szakokon idén 3196 fő, míg költségtérítéses képzésen 352 diák tanulhat idén ősztől.
Napjaink mezőgazdaságában a modernizáció kulcsszerepet játszik, hiszen a legújabb informatikai eszközök, a robotika és a mesterséges intelligencia mindennapi használata forradalmasítja a gazdálkodást - emelte ki a miniszter. Ennek köszönhetően minden olyan diák, aki az agráriumban kívánja folytatni tanulmányait, könnyedén rátalálhat a számára leginkább megfelelő szakra és felsőoktatási intézményre.
A folyamat változását jól illusztrálja, hogy 2020-hoz képest a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a felvett hallgatók létszáma 57%-kal emelkedett, míg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán a felvételi létszám 88%-os növekedést mutatott.
Nagy István hangsúlyozta, hogy fontos célunk a középfokú szakképzés keretein belül a felsőoktatásig terjedő folyamaton keresztül biztosítani a megfelelő szakemberek utánpótlását a magyar agrárium számára. Közös érdekünk, hogy hosszú távon garantáljuk a biztonságos élelmiszer-termelést, ami csakis jól képzett szakemberek révén valósulhat meg.