A menóra lángja ismét felragyogott a város szívében – a bonyhádi zsinagóga falai között történelmi fesztivál zajlott. (galéria)

A Neológ Zsinagóga falai között először rendezték meg a Nemzetközi Kóser Bor- és Gasztronómiai Fesztivált, amely nemcsak kulturális, hanem spirituális értelemben is történelmi jelentőséggel bírt. Bonyhád városa új fejezetet nyitott zsidó öröksége történetében május 23-24-én. A rendezvény fénypontja a Menóra avatása volt, amely a második világháború óta először tért vissza fizikai valójában a zsinagógába.
A Nemzetközi Kóser Bor- és Gasztronómiai Fesztivál egyik főszervezője, Hetesi Beáta - a Max Nordau Magyar-Izraeli Baráti Társaság bonyhádi elnöke - szerint a rendezvény sokkal több volt, mint gasztronómiai esemény: - A Menóra avatása számomra a legfontosabb pillanat volt - ez az Örökkévaló szellemének jelképe, ami újra helyet kapott a zsinagógában és így a város szívében is. Hívő keresztényként mély meggyőződésem, hogy a zsidó és keresztény értékek összekötnek bennünket - mondta Hetesi Beáta.
Az inspiráció Isteni sugallatból jött
Hetesi Beáta hosszú éveken át aktív résztvevője a térség kulturális színterének. Kiemelkedő események közé tartozik a népszerű Tarkamarha Fesztivál, ahol a héber sátor iránti érdeklődés különösen figyelemre méltó volt. Ezen a rendezvényen találkozott először azzal a világos igénnyel, hogy a zsidó kultúra és gasztronómia fontos része kell, hogy legyen a társadalmi diskurzusnak – közérthető és befogadó formában. Ez az élmény szolgáltatta az inspirációt a jelenlegi fesztivál megálmodásához.
Fedezd fel a kóser borok gazdag világát, amely nyolc különböző európai országból származik! Ezek a különleges italok nem csupán a vallási előírásoknak felelnek meg, hanem ízvilágukkal és egyediségükkel is lenyűgöznek. Minden egyes palack mögött egy-egy történet, hagyomány és szenvedély rejlik, amely a helyi szőlőültetvényekről és a borászat mesterségéről mesél. Merülj el velünk Európa kóser borainak sokszínűségébe, és tapasztald meg a különböző országok kultúráját egyetlen kortyban!
A fesztiválon bemutatott kóser borok valóban nemzetközi palettát kínáltak - Európa nyolc országából érkeztek palackok, amelyek között megtalálható volt a tokaji Brüll manufaktúra bora, az etyeki Gluck Birtok, de még izraeli különlegességek is. Az ételek szintén a hagyományos zsidó konyhát idézték meg: flódni, sólet, maceszgombóc-leves - mind kóser alapanyagokból.
Spirituális újrakezdés a zsidóságnak
Az ünnepség lelki csúcspontját a Menóra ünnepélyes felavatása jelentette, amelyet Nagy István díszműkovács több hónapnyi önzetlen munkával formált meg. A rendezvény keretében egy emléktáblát is elhelyeztek a zsinagóga külső falán, hogy a jövő generációi is emlékezzenek erre a meghatározó napra.
A fesztivál péntek esti programját Fináli Gábor rabbi vezette szombatfogadás tette teljessé, zenés istentisztelettel, kiddussal és tradicionális borkóstolóval.
A rendezvény egyik legfőbb célja az volt, hogy a zsidó közösséget szorosabbra fűzze a társadalom más szegmenseivel. Kiemelt figyelmet kapott a közös gondolkodás, az oktatás jelentősége és a vallási nyitottság. A "Kérdezd a rabbit" című beszélgetés keretében közéleti személyiségek és vallási vezetők ültek össze, hogy őszintén megvitassák a hit, az identitás és a társadalmi felelősség kérdéseit.